Taronger

El taronger (Citrus x sinensis o Citrus aurantium) és un arbre fruiter perennifoli de la família de les rutàcies. És cultivat pel seu fruit, la taronja, i és originari de la Xina. El van portar a occident els àrabs i actualment està distribuït gairebé per tot el món. Es desenvolupa bé en climes suaus i càlids i a la península ibèrica es cultiva sobretot al País Valencià i les Terres de l’Ebre, on se solen regar per inundació tres cops a l’any. No suporta les glaçades prolongades i, com passa amb la majoria d’espècies importants de cultiu, n’hi ha moltes varietats segons la qualitat i gust del fruit.

  • Port i dimensions: És un arbre d’alçada mitjana que, tot i que normalment mesura entre 3-5 metres d’alçada, en condicions òptimes de cultiu arriba fins als 13 metres. Té una copa gran i rodona o piramidal. Les rames apareixen aproximadament a partir del primer metre.
  • Fulles: Les fulles són ovalades, d’entre 7-10 cm, de marge sencer i estipulades. Les branques acostumen a tenir grans punxes de fins a 10 cm.
  • Flors: Són blanques ataronjades i neixen aïllades o en carrassos i produeixen una olor intensa. Tenen 4 o 5 pètals i 10 estams.
  • Fruit: La taronja és un hesperidi gros en forma de baia. La seva mida concreta depèn molt de cada varietat.
  • Reproducció: Una curiositat del taronger és que pot reproduir-se per la germinació d’una llavor, pel trasplantament d’una estaca o a partir d’una arrel.
Taronger
Port del taronger
Port del taronger. Autoria: Luis Miguel Bugallo Sánchez (CC BY-SA 3.0)
Fulles i flor del taronger
Fulles i flor del taronger. Autoria: Joan Simon (CC BY-SA 2.0)
Calendari de les fenofases del taronger
Fenofase 1
Taronger sense flors
Fenofase 2
Inici de la floració del taronger
Fenofase 3
Plena floració del taronger
Diapositiva anterior
Diapositiva siguiente

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Durant el mes de gener s'han detectat ametllers florits en 19 municipis de Catalunya. Font: Àngela Llop

Primavera al gener?

El refranyer català ens diu «Quan l’ametller floreix pel març, ves-hi, si t’hi fan anar; però, si floreix pel febrer, ves-hi amb un paner». El

Agrupació de tots els resums fenològics mensuals de 2023. Font: RitmeNatura

Resum fenològic de 2023

Amb el repic de campanes de l’any nou hem deixat enrere el 2023, un any que ha resultat totalment històric per a l’observatori ciutadà RitmeNatura.