Tot i que la meteorologia no sembla indicar-ho, aquest cap de setmana hem deixat enrere l’estiu per donar pas a la tardor, l’estació de la caiguda de les fulles dels arbres caducifolis i la maduració de molts fruits. Com ja va fer-ho en plena primavera i amb la benvinguda a l’estiu, l’equip de l’observatori ciutadà RitmeNatura ha celebrat aquest equinocci de tardor als jardins de la Fundació Júlio Muñoz Ramonet, en el marc del programa d’activitats ArtScience23. Aquest ha estat el tercer taller sobre el pas del temps a la natura de la sèrie de 4 sessions que RitmeNatura realitzarà en aquests jardins senyorials del districte de Sant Gervasi de Barcelona.
En aquesta ocasió, la xerrada ha coincidit amb la programació de les festes de la Mercè 2023 i amb una jornada de portes obertes dels jardins Júlio Muñoz Ramonet. L’activitat, duta a terme dissabte passat al matí, la va dirigir la coordinadora de RitmeNatura, Ester Prat, i el tècnic de comunicació de l’observatori, Gerard Gaya. Després de re-introduir conceptes tan importants com la ciència ciutadana, la fenologia, el clima i la meteorologia, l’Ester i el Gerard han acompanyat la dotzena d’assistents en una passejada conjunta per l’espai natural que envolta la històrica casa de l’empresari tèxtil Ferran Fabra i Puig. Aquest tomb ha permès al públic observar les diferències que s’han produït a la natura amb el pas del temps transcorregut durant les darreres setmanes.
S’ha observat la senescència foliar de moltes espècies d’arbres que estaven completament verds en la visita primaveral, com és el cas dels til·lers (Tilia sp.), els aurons (Acer sp.), el castanyer d’índies (Aesculus hippocastanum), la morera del paper (Broussonetia papyrifera), el lledoner (Celtis australis), l’arbre de l’amor (Cercis siliquastrum), el nesprer del Japó (Eriobotrya japonica), la figuera (Ficus carica), el cirerer de flor (Prunus subhirtella), l’acàcia (Robinia pseudoacacia), etc.
La tardor també ha portat la maduració de diversos fruits, destacant els alvocats de l’imponent alvocater de més de 12 metres que presideix la part principal dels jardins Júlio Muñoz Ramonet des de fa més de 60 anys. Aquest pot arribar a produir, en els millors anys, uns 300 alvocats per temporada. Aquestes dades, facilitades per l’equip de RitmeNatura al públic assistent al taller, han generat molt d’interès i debat.
D’altra banda, aquesta època de l’any no només està dedicada a la caiguda de fulles i la maduració de fruits, ja que també hi ha diverses espècies que fan la floració a la tardor. L’aparició de noves flors, que faciliten molt la identificació de les espècies vegetals amb plataformes digitals com iNaturalist o PlantNet, ha permès a l’equip de RitmeNatura identificar dues espècies més de plantes als jardins Júlio Muñoz Ramonet, complementant la fitxa identificativa que està duent a terme l’observatori al llarg d’aquesta sèrie de tallers #ArtScience23 en aquest espai. Als 57 tàxons identificats entre els dos primers tallers, s’hi sumen les herbàcies Liriope muscari i Ophiopogon jaburan o barba de serp, dues espècies ornamentals força discretes a primera vista.
El quart i últim taller de RitmeNatura en aquest espai únic es durà a terme el dissabte 25 de novembre entre les 12.00 i les 13.30 h, aproximadament, i ja estan obertes les inscripcions.
Recull d’algunes de les millors imatges del tercer taller RitmeNatura als jardins Julio Muñoz Ramonet en el context del seu cicle d’activitats #ArtScience23: