Citem 57 espècies de plantes en un jardí de 4.000 metres quadrats situat al cor de Barcelona

La coordinadora de l'observatori ciutadà RitmeNatura, Ester Prat, i el tècnic de comunicació Gerard Gaya observen la vegetació dels jardins Julio Muñoz Ramonet de Barcelona. Font: Dídac Roger
La coordinadora de l'observatori ciutadà RitmeNatura, Ester Prat, i el tècnic de comunicació Gerard Gaya observen la vegetació dels jardins Julio Muñoz Ramonet de Barcelona. Font: Dídac Roger

Aquest cap de setmana va començar el programa d’activitats #ArtScience23 de la Fundació Julio Muñoz Ramonet amb un taller d’observació de la natura realitzat per l’observatori ciutadà RitmeNatura. Es tracta del primer d’una sèrie de 4 sessions sobre el pas del temps a la natura, durant la qual l’equip científic de RitmeNatura vol reflexionar sobre com afecta el canvi climàtic als cicles biològics de les espècies en espais naturals urbans com aquest.

L’activitat, duta a terme per la coordinadora de l’observatori Ester Prat i el tècnic de comunicació Gerard Gaya durant el matí del dissabte passat, va permetre fer una primera passada sobre la biodiversitat dels jardins Julio Muñoz Ramonet, una parcel·la senyorial de més de 4.000 metres quadrats situada al cor del districte barceloní de Sant Gervasi. Durant la sessió, primerament es van introduir conceptes com la ciència ciutadana, la fenologia, el clima i la meteorologia, per a passar a parlar del cotext de com es va formar l’observatori RitmeNatura, quins objectius té i com hi pot participar la gent. Tot seguit, els professionals del CREAF van fer una passejada pels jardins amb intenció d’observar com es troben les espècies fenològicament parlant ara a la primavera, per tal de poder observar els canvis que s’hi produeixen en els propers tallers (fixats per a les diferents estacions de l’any).

Per tal de preparar l’activitat, Ester i Gerard van visitar prèviament els jardins i van preparar una fitxa d’identificació de les principals espècies vegetals d’aquest jardí, amb la intenció d’anar-ne observant els canvis fenològics i anar ampliant el llistat d’espècies al llarg dels quatre tallers que faran en aquest espai. A les 47 espècies que havien citat en aquest primer cop d’ull s’hi van sumar una desena més que es van descobrir durant aquesta primera sessió de la sèrie d’activitats #ArScience23.

La primera fitxa d'identificació d'espècies vegetals dels jardins Julio Muñoz Ramonet, dissenyada per l'equip de RitmeNatura, contenia 47 espècies, però ja ha estat ampliada durant la primera sessió de la sèrie de tallers #ArtScience23. Font: Dídac Roger
La primera fitxa d'identificació d'espècies vegetals dels jardins Julio Muñoz Ramonet, dissenyada per l'equip de RitmeNatura, contenia 47 espècies, però ja ha estat ampliada durant la primera sessió de la sèrie de tallers #ArtScience23. Font: Dídac Roger

D’entre les 57 espècies ja citades als Jardins Julio Muñoz Ramonet en destaquen llimoners, tarongers, arbres de l’amor, xiprers, llorers, castanyers d’índies, magnòlies, til·lers, lledoners, alvocaters, etc. És especialment impressionant el cas d’aquestes 3 últimes espècies, ja que es tracta d’arbres imponents. De fet, l’alvocater d’aquests jardins fa més de 12 metres i produeix uns 300 alvocats a l’any.

«“En jardineria, a diferència dels arbres que s’exploten en agricultura, com menys es poda millor; no es busca la rendibilitat, sinó la bellesa i l’harmonia. Per això aquest té aquesta altura, que arriba a un tercer pis” explicava Joan Pinyol, enginyer agrònom i responsable de l’arranjament d’aquest jardí per obrir-lo al públic al 2016, al diari ElPaís. Afirma que l’arbre es va plantar entre el 1956 i el 1957 i que en aquell moment, fa gairebé 60 anys, l’alvocat no estava introduït en la dieta habitual dels espanyols.

El segon taller de RitmeNatura en aquest espai únic es durà a terme el dimecres 21 de juny entre les 18.30 i les 20.30 h, aproximadament, i ja estan obertes les inscripcions.

Recull d’algunes de les millors imatges del primer taller RitmeNatura als jardins Julio Muñoz Ramonet en el context del seu cicle d’activitats #ArtScience23:

altres notícies

Durant el mes de gener s'han detectat ametllers florits en 19 municipis de Catalunya. Font: Àngela Llop

Primavera al gener?

El refranyer català ens diu «Quan l’ametller floreix pel març, ves-hi, si t’hi fan anar; però, si floreix pel febrer, ves-hi amb un paner». El

Leer más »
Agrupació de tots els resums fenològics mensuals de 2023. Font: RitmeNatura

Resum fenològic de 2023

Amb el repic de campanes de l’any nou hem deixat enrere el 2023, un any que ha resultat totalment històric per a l’observatori ciutadà RitmeNatura.

Leer más »