El confinament ens ha tocat viure’l en plena primavera, el moment de l’any en que la natura es desperta. Aprofitem-ho per fer observacions fenològiques des de la finestra, balcó, pati o jardí de casa. Quin dia floreix o li surten les fulles a l’arbre de davant de casa? Quin dia arriben les orenetes i els falciots o quan sento cantar per primer cop al rossinyol, la puput o el cucut? I quin dia veig la primera papallona?
Des de casa podem fer observacions fenològiques molt importants, és a dir, veure els canvis que experimenten les plantes i els animals al llarg de l’any. En ple confinament tenim l’oportunitat de fer-ho molt detalladament, el que es tradueix en observacions precises i molt útils. D’aquesta manera podem col·laborar a estudiar com el canvi climàtic afecta el calendari natural de les espècies.
Des de RitmeNatura proposem a la ciutadania compartir aquest tipus d’observacions de la natura a través de les xarxes socials. Moltes persones ho estan fent afegint les seves observacions com a resposta a la nostra piulada:
Des de la finestra, balcó, terrassa o jardí #JoEmQuedoACasa es poden fer observacions sobre #fenologia importants i interessants!
— RitmeNatura (@RitmeNatura) March 16, 2020
🌸Quins arbres o plantes veieu florits?
🍃O amb les fulles brotant?
🐦Algú veu orenetes o falciots?
🎵Algú sent alguna puput?
Compartiu-ho! pic.twitter.com/J5oNHnnFmS
Per a que aquestes observacions fenològiques les puguin utilitzar la comunitat científica per estudiar els efectes del canvi climàtic en el calendari de la natura, RitmeNatura té un projecte a iNaturalist, una plataforma per registrar dades de biodiversitat, amb l’objectiu de recollir-les.
Només cal fer-se un usuari a la plataforma i unir-se al nostre projecte. Per posar-ho més fàcil, us recomanem que consulteu el tutorial per pujar observacions a iNaturalist des de la seva app disponible per a Android i per a iOS.
Algunes espècies fàcils d'observar
En zones urbanes, els ocells migradors com les orenetes i els falciots són fàcils d’observar. En aquests casos cal fixar-se en el primer dia en que s’observa un ocell migrador i aquesta dada s’anota o es puja una foto a iNaturalist. Això cal fer-ho cada any per saber si la data d’arribada es va avançant a causa del canvi climàtic. De la mateixa manera, a la tardor ens podem fixar en l’últim dia en que s’observa. La clau és fixar-se en aquestes dues coses any rere any per poder comparar les dades.
També ens podem fixar en el primer dia de la primavera que escoltem el cant dels ocells migradors. Alguns molt fàcil de fer-ho són els rossinyols, les puputs o els cucuts.
En els arbres, cal escollir un individu i seguir-lo al llarg del temps. Per exemple, el dia en que es detecta la primera flor oberta, o la primera fulla desplegada, o bé la primera fulla de color groc a la tardor. Els arbres fruiters són molt agraïts a l’hora de fer un seguiment fenològic, ja que tenen una florida molt marcada i també podem anotar quan maduren els seus fruits. En són bons exemples els cirerers, les pomeres o les pereres. Això també es pot fer amb qualsevol arbust o planta petita. Al nostre web trobaràs fitxes-guia amb les millors espècies per observar.
En el cas dels insectes, com en els ocells, el que el que s’acostuma a fer és anotar el primer dia de l’any en què s’observa o es detecta l’insecte. El grup més fàcil d’observar són les papallones, com la papallona de la col (Pieris brassicae), una papallona blanca que podem veure fins i tot a les ciutats. A l’estiu ens podem fixar quan escoltem la primera cigala, per exemple.
Des de RitmeNatura busquem ciutadans amants de la naturalesa que vulguin “apadrinar” l’arbre de davant de casa o en la ruta de passejada del gos i fer-li observacions fenològiques. La manera de participar és enviant aquestes observacions a iNaturalist. És molt fàcil! T’animes?
Si tens qualsevol dubte, escriu-nos a info@ritmenatura.cat.