Roure pènol

El roure pènol (Quercus robur) és un arbre caducifoli molt gran de la família de les fagàcies. Pot arribar a fer fins a 40 m d’alçada. És un arbre corpulent, majestuós i que pot viure fins a 930 anys! És un dels principals roures silvestres d’Europa perquè forma grans boscos de forma natural. Com que requereix d’un clima humit i un sòl ric i profund, a Catalunya només el trobem a l’estatge de muntanya mitjana amb influència atlàntica, a les comarques centrals i les del nord. Es distribueix gairebé per tota Europa.

  • Tronc i escorça: El tronc és clivellat i té l’escorça de color marró-grisenca. Quan creix en rouredes sol ser alt i ramificat només a partir dels 10 m d’alçada amb les branques verticals i la capçada ampla.
  • Fulles: Són caduques, en forma d’ou (ovades) i amb els marges lobulats amb una llargada de fins a 15 cm. Gairebé no presenta pilositat. Es caracteritza per tenir un pecíol molt curt o inexistent i la part més ample es troba al centre de la fulla.
  • Flors: Com la resta de roures, és monoic i, per tant, té flors unisexuals masculines i femenines al mateix individu. Les masculines pengen en inflorescències de 3 a 8 cm, en canvi les femenines són erectes d’1 a 3 cm. Floreix cap al mes de maig.
  • Fruits: Són glans que pengen d’un peduncle molt llarg de 6 a 8 cm, en grups de dos a cinc. Madura a la tardor i s’usava tradicionalment per a l’engreix del bestiar.
Roure pènol
Port del roure pènol
Port del roure pènol. Autoria: Andrzej Barabasz (Chepry) (CC BY-SA 3.0)
Escorça del roure pènol
Escorça del roure pènol. Autoria: Sten (CC BY-SA 3.0)
Fulles del roure pènol
Fulles del roure pènol. Autoria: Derek Ramsey (Ram-Man) (GFDL 1.2)
Calendari de les fenofases del roure pènol
Fenofase 1
Roure pènol sense fulles
Fenofase 2
Brot de les primeres fulles del roure pènol
Fenofase 3
Ple recobriment de fulles del roure pènol
Fenofase 4
Inici de la senescència del roure pènol
Fenofase 5
Plena senescència de les fulles del roure pènol
Fenofase 6
Caiguda de les fulles del roure pènol
Diapositiva anterior
Diapositiva siguiente

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Himenòpter polinitzant la flor d'una malva comuna. Font: Jose Luís Ordoñez.

Està desapareixent la primavera?

Vivaldi va composar els seus quatre concerts de Les quatre estacions pels voltants de l’any 1721. En aquell moment estava molt clara la separació en quatre blocs