Roure pènol

El roure pènol (Quercus robur) és un arbre caducifoli molt gran de la família de les fagàcies. Pot arribar a fer fins a 40 m d’alçada. És un arbre corpulent, majestuós i que pot viure fins a 930 anys! És un dels principals roures silvestres d’Europa perquè forma grans boscos de forma natural. Com que requereix d’un clima humit i un sòl ric i profund, a Catalunya només el trobem a l’estatge de muntanya mitjana amb influència atlàntica, a les comarques centrals i les del nord. Es distribueix gairebé per tota Europa.

  • Tronc i escorça: El tronc és clivellat i té l’escorça de color marró-grisenca. Quan creix en rouredes sol ser alt i ramificat només a partir dels 10 m d’alçada amb les branques verticals i la capçada ampla.
  • Fulles: Són caduques, en forma d’ou (ovades) i amb els marges lobulats amb una llargada de fins a 15 cm. Gairebé no presenta pilositat. Es caracteritza per tenir un pecíol molt curt o inexistent i la part més ample es troba al centre de la fulla.
  • Flors: Com la resta de roures, és monoic i, per tant, té flors unisexuals masculines i femenines al mateix individu. Les masculines pengen en inflorescències de 3 a 8 cm, en canvi les femenines són erectes d’1 a 3 cm. Floreix cap al mes de maig.
  • Fruits: Són glans que pengen d’un peduncle molt llarg de 6 a 8 cm, en grups de dos a cinc. Madura a la tardor i s’usava tradicionalment per a l’engreix del bestiar.
Roure pènol
Port del roure pènol
Port del roure pènol. Autoria: Andrzej Barabasz (Chepry) (CC BY-SA 3.0)
Escorça del roure pènol
Escorça del roure pènol. Autoria: Sten (CC BY-SA 3.0)
Fulles del roure pènol
Fulles del roure pènol. Autoria: Derek Ramsey (Ram-Man) (GFDL 1.2)
Calendari de les fenofases del roure pènol
Fenofase 1
Roure pènol sense fulles
Fenofase 2
Brot de les primeres fulles del roure pènol
Fenofase 3
Ple recobriment de fulles del roure pènol
Fenofase 4
Inici de la senescència del roure pènol
Fenofase 5
Plena senescència de les fulles del roure pènol
Fenofase 6
Caiguda de les fulles del roure pènol
Diapositiva anterior
Diapositiva siguiente

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Durant el mes de gener s'han detectat ametllers florits en 19 municipis de Catalunya. Font: Àngela Llop

Primavera al gener?

El refranyer català ens diu «Quan l’ametller floreix pel març, ves-hi, si t’hi fan anar; però, si floreix pel febrer, ves-hi amb un paner». El

Agrupació de tots els resums fenològics mensuals de 2023. Font: RitmeNatura

Resum fenològic de 2023

Amb el repic de campanes de l’any nou hem deixat enrere el 2023, un any que ha resultat totalment històric per a l’observatori ciutadà RitmeNatura.