El romaní, romer, romanell o romanyí (Salvia rosmarinus) és un arbust mediterrani aromàtic de fulla perenne pertanyent a la família de les lamiàcies. És molt conegut pels seus usos culinaris i medicinals, ja que les seves fulles contenen molts olis essencials. És un condiment tradicional de la cuina mediterrània. Està distribuït per tot el sud d’Europa, l’oest d’Àsia i el nord d’Àfrica. És fàcil localitzar-lo a les muntanyes, tant humides com seques, però no resisteix gaire bé les gelades.
- Port i dimensions: Pot arribar als 2 m d’alçada i té una tija llenyosa, generalment dreta, molt ramificada.
- Fulles: Són linears, petites i molt abundants, llises (glabres) i de color verd fosc per la part superior (anvers) i peloses i blanquinoses per la part inferior (revers). El marge de les fulles es corba cap al revers.
- Flors: Són petites, de color blau, violaci, rosaci o blanc i molt aromàtiques. S’agrupen en inflorescències racemoses de 3-15 flors. Són hermafrodites i tenen 5 pètals ordenats amb una simetria zigomorfa. La floració sol donar-se des de finals de primavera fins a principis d’estiu, encara que pot estar florit tot l’any.
- Fruit: Es troba tancat al fons del calze de la flor. És de color marronós i està format per quatre estructures (núcules) ovoides i aplanades.
Fenofase 1
Romaní sense flors
Fenofase 2
Inici de la floració del romaní
Fenofase 3
Plena floració del romaní
Diapositiva anterior
Diapositiva siguiente