Romaní

El romaníromer, romanell o romanyí (Salvia rosmarinus) és un arbust mediterrani aromàtic de fulla perenne pertanyent a la família de les lamiàcies. És molt conegut pels seus usos culinaris i medicinals, ja que les seves fulles contenen molts olis essencials. És un condiment tradicional de la cuina mediterrània. Està distribuït per tot el sud d’Europa, l’oest d’Àsia i el nord d’Àfrica. És fàcil localitzar-lo a les muntanyes, tant humides com seques, però no resisteix gaire bé les gelades.

  • Port i dimensions: Pot arribar als 2 m d’alçada i té una tija llenyosa, generalment dreta, molt ramificada.
  • Fulles: Són linears, petites i molt abundants, llises (glabres) i de color verd fosc per la part superior (anvers) i peloses i blanquinoses per la part inferior (revers). El marge de les fulles es corba cap al revers.
  • Flors: Són petites, de color blau, violaci, rosaci o blanc i molt aromàtiques. S’agrupen en inflorescències racemoses de 3-15 flors. Són hermafrodites i tenen 5 pètals ordenats amb una simetria zigomorfa. La floració sol donar-se des de finals de primavera fins a principis d’estiu, encara que pot estar florit tot l’any.
  • Fruit: Es troba tancat al fons del calze de la flor. És de color marronós i està format per quatre estructures (núcules) ovoides i aplanades.
Romaní
Port del romaní
Port del romaní. Autoria: H. Zell (CC BY-SA 3.0)
Fulles i flors del romaní
Fulles i flors del romaní. Autoria: THOR (CC BY 2.0)
Calendari de les fenofases del romaní
Fenofase 1
Romaní sense flors
Fenofase 2
Inici de la floració del romaní
Fenofase 3
Plena floració del romaní
Diapositiva anterior
Diapositiva siguiente

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Himenòpter polinitzant la flor d'una malva comuna. Font: Jose Luís Ordoñez.

Està desapareixent la primavera?

Vivaldi va composar els seus quatre concerts de Les quatre estacions pels voltants de l’any 1721. En aquell moment estava molt clara la separació en quatre blocs