RitmeNatura participa en l’edició «Tardor 2021» de CosmoAcción

L’auditori Àgora del CosmoCaixa va acollir la jornada “Dialoga” de l’edició de tardor de CosmoAcción 2021. Font: Gerard Gaya
L’auditori Àgora del CosmoCaixa va acollir la jornada “Dialoga” de l’edició de tardor de CosmoAcción 2021. Font: Gerard Gaya

Les fundacions Fòrum Ambiental i “La Caixa” s’associen semestralment per desenvolupar CosmoAcción. Es tracta de tres jornades de divulgació dinàmica (“Descubre”, “Conoce” i “Dialoga”) al CosmoCaixa de Barcelona sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. L’objectiu és apropar aquestes metes internacionals a la ciutadania, de manera que pugui veure, debatre i actuar per contribuir en la solució d’alguns dels reptes globals actuals.

L’edició de tardor d’enguany va dedicar-se a l’ODS 15, el qual fa referència a la “Vida d’ecosistemes terrestres” o, dit d’una altra manera, a l’equilibri de la població humana amb la biodiversitat del seu entorn. La darrera de les jornades, Dialoga, va comptar amb la presència de tres projectes de ciència ciutadana que lluiten per a trobar solucions als reptes que ens plantegen aquests ecosistemes terrestres. RitmeNatura va ser una d’aquestes iniciatives, explicada de la mà de la seva coordinadora Ester Prat. Els altres dos participants de la jornada van ser Pilar Hurtado, incorporació recent del CREAF i investigadora principal del projecte SoilSkin, i Jose Manuel Sesma, entomòleg i coordinador del projecte Biodiversitat Virtual. El debat i diàleg obert amb el públic va estar moderat per Alba Cabañas, assessora estratègica en sostenibilitat i directora del LABecoinnova.

Entre moltes altres coses, l’Ester va poder explicar a tot un auditori engrescat quins són els objectius de RitmeNatura, d’on va sorgir el projecte, quins reptes afronta actualment, com s’està desenvolupant l’actual campanya de FenoTwin i com tothom hi pot participar a través del nostre projecte d’iNaturalist o del formulari assistit de dades. En relació amb la temàtica global de la jornada, la coordinadora de RitmeNatura va voler subratllar la importància de la diversitat biològica per al planeta: “Com recull l’ODS 15, protegir la biodiversitat i els serveis ecosistèmics és essencial tant per a frenar el canvi climàtic com per a poder desenvolupar estratègies d’adaptació a aquest. Per exemple, un servei tan valuós com la pol·linització pot estar en risc si es produeixen asincronies fenològiques entre els pol·linitzadors i les plantes”.

D’esquerra a dreta: Pilar Hurtado, Jose Manuel Sesma, Ester Prat i Alba Cabañas. Font: Gerard Gaya
D’esquerra a dreta: Pilar Hurtado, Jose Manuel Sesma, Ester Prat i Alba Cabañas. Font: Gerard Gaya

És davant aquesta problemàtica quan RitmeNatura cobra especial importància: “Les observacions fenològiques de la ciutadania permeten als científics estudiar els efectes del canvi climàtic sobre els ecosistemes. Per això vam crear un observatori de la fenologia i hem desenvolupat la innovadora campanya de FenoTwin”. Ester, que va fer una gran ponència, va acabar amb un missatge optimista: “Penso que la consciència sobre la importància de la conservació del nostre entorn serà cada cop major. Gràcies a les noves generacions, acabarem pensant més globalment i actuarem en conseqüència”.

altres notícies

Durant el mes de gener s'han detectat ametllers florits en 19 municipis de Catalunya. Font: Àngela Llop

Primavera al gener?

El refranyer català ens diu «Quan l’ametller floreix pel març, ves-hi, si t’hi fan anar; però, si floreix pel febrer, ves-hi amb un paner». El

Leer más »
Agrupació de tots els resums fenològics mensuals de 2023. Font: RitmeNatura

Resum fenològic de 2023

Amb el repic de campanes de l’any nou hem deixat enrere el 2023, un any que ha resultat totalment històric per a l’observatori ciutadà RitmeNatura.

Leer más »