Models de canvi climàtic i floració a Catalunya: RitmeNatura a l’Avui Sortim de Ràdio4

L'Anna Ramon, cap de comunicació del CREAF, coordina la secció sobre crisi climàtica del programa Avui Sortim de Ràdio4 i avui ens ha invitat per parlar sobre els canvis en la fenologia. Font: Gerard Gaya
L'Anna Ramon, cap de comunicació del CREAF, coordina la secció sobre crisi climàtica del programa Avui Sortim de Ràdio4 i avui ens ha invitat per parlar sobre els canvis en la fenologia. Font: Gerard Gaya

Aquest matí ens heu pogut escoltar al programa Avui Sortim de la ràdio catalana Ràdio4, de la Corporació de Ràdio i Televisió Espanyola (RTVE), dirigit per Samanta Villar. El nostre tècnic de comunicació Gerard Gaya ha acompanyat al cap de canvi climàtic del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Jordi Cunillera, en la secció de crisi climàtica coordinada per Anna Ramon, cap de comunicació del CREAF.

Durant les darreres setmanes hem viscut canvis de temps molt dràstics. Vam fer l’entrada d’any amb màniga curta pràcticament per primer vegada a la història i ara sembla que ha tornat el fred habitual d’aquesta època de l’any. Hem parlat de com aquests canvis estan afectant a la fenologia de les espècies a Catalunya i com s’hi està adaptant la natura, qui no pot aclimatar-se com ho estem fent nosaltres aquests dies posant-nos i traient-nos roba.

Hem tornat a explicar l’exemple de l’observador fenològic Josep Borrell, gràcies al qual el SMC té dades de sortida de fulles, flors i fruits, entre d’altres, dels darrers 50 anys i com l’observatori ciutadà RitmeNatura busca als observadors fenològics del futur.

Podeu recuperar la secció radiofònica de 25 minuts de duració aquí.

Aquesta intervenció de RitmeNatura a la ràdio forma part del projecte FenoTwin, el qual compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

altres notícies

Durant el mes de gener s'han detectat ametllers florits en 19 municipis de Catalunya. Font: Àngela Llop

Primavera al gener?

El refranyer català ens diu «Quan l’ametller floreix pel març, ves-hi, si t’hi fan anar; però, si floreix pel febrer, ves-hi amb un paner». El

Leer más »
Agrupació de tots els resums fenològics mensuals de 2023. Font: RitmeNatura

Resum fenològic de 2023

Amb el repic de campanes de l’any nou hem deixat enrere el 2023, un any que ha resultat totalment històric per a l’observatori ciutadà RitmeNatura.

Leer más »