2022 ha estat un any inoblidable per a l’observatori ciutadà RitmeNatura. La nostra comunitat de voluntaris i voluntàries ha crescut exponencialment, ens hem donat a conèixer per tot Catalunya gràcies a diverses aparicions en mitjans de comunicació de renom i, per sobre de tot, hem observat els ritmes de la natura com mai abans.
L’espectacular primer semestre d’aquesta volta al Sol s’ha consolidat amb una segona meitat d’any a l’alçada de les expectatives generades. La maduració avançada de la majoria dels fruits d’estiu va precedir a la sorpresa de passar de l’aire condicionat a les primeres flor de l’ametller. Poc a poc vam descobrir que aquest fenomen tan estrambòtic es tractava de les segones floracions que, tot i ser molt inusuals, van estendre’s arreu del territori català i en diverses espècies diferents. Principalment va donar-se en arbres fruiters, però també en algunes plantes silvestres.
Amb l’arribada de la tardor, o gairebé ja amb la seva finalització, hem anat veient de manera més lenta i tardana de l’habitual la senescència i posterior caiguda de les fulles dels arbres caducifolis de Catalunya. Finalment, ens hem acomiadat del 2022 amb més flors inesperades, novament amb la incògnita de saber si es tracta de les inusuals segones floracions o de flors que s’haurien d’haver obert a la primavera d’aquest 2023. Només hi ha una forma de saber-ho: seguir observant els canvis de la natura durant aquest nou any i veure si aquestes delicades flors prosperen o són derrotades per alguna de les glaçades a les que es poden exposar amb el seu avançament.
Pel que fa als projectes de l’observatori, la primera meitat de l’any va estar protagonitzada per l’exitosa culminació de FenoTwin amb una jornada final que va aconseguir reunir a un centenar de persones a l’IEC i la consolidació de la primera generació de la xarxa de FenoCentres de Catalunya. L’estiu ens portaria per la 15a Festa de la Ciència de Barcelona, el Congrés Internacional de Fenologia d’Avinyó i el II Simposi d’Aprenentatge i Servei de la XESC. Després de tot aquest rebombori encetaríem FenoAula, un nou projecte educatiu amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació. A finals d’octubre culminàvem aquest any històric amb l’inici del projecte Barcelona Reconnecta, amb la col·laboració del Pla Clima de l’Ajuntament de Barcelona.
A nivell d’observacions rebudes, el voluntariat de RitmeNatura ha rebentat tots els registres durant aquest 2022. La primavera de rècord que vam viure no va deixar de ser un presagi del que seria l’any en conjunt. Durant aquest 2022 hem rebut ni més ni menys que 9.023 observacions de 1.888 espècies diferents! Però el que és encara més fantàstic per a nosaltres és que hem aconseguit la participació de més de 550 voluntaris i voluntàries!
L’espècie més observada de l’any ha estat l’ametller amb 286 aportacions, a molta distància de la vinya (131), el presseguer (104), l’arbre de l’amor (84), el lledoner (82) i el romaní (81).
A tot això només podem dir gràcies, gràcies i mil gràcies! Tots aquests èxits són fruit de l’esforç del nostre voluntariat, així com de l’equip científic i tècnic que hi ha darrere de l’observatori RitmeNatura. El nostre únic desig per a aquest nou any és continuar així, treballant tots junts colze a colze per seguir observant els ritmes de la natura i estudiar els efectes el canvi climàtic.
A continuació us deixem un resum, mes a mes, del que ha estat la fenologia a Catalunya durant aquest 2022: