L’observatori RitmeNatura diu adeu a 2021 amb la satisfacció de la feina ben feta. Gràcies al voluntariat s’han pogut observar els canvis fenològics de la natura com mai abans i s’ha començat un engrescador projecte que uneix la ciència ciutadana amb la investigació realitzada a través de la teledetecció.
Estem parlant de FenoTwin, el bessó digital de la fenologia que està desenvolupant RitmeNatura gràcies a la col·laboració de la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. Aquesta iniciativa d’un any, arrancada al mes de juliol d’aquest 2021 està permetent traslladar els coneixements de l’observatori sobre fenologia, canvi climàtic i ciència ciutadana a escoles i instituts al mateix temps que es produeix una increïble innovació tecnològica al aplicar la tecnologia de bessons digitals o digital twins al món de la fenologia.
Durant aquest any 2021 també hem participat a l’edició de tardor de CosmoAcción (un triplet de jornades sobre «divulgació dinàmica» de la ciència), hem publicat una nota de premsa sobre el retràs dels colors de tardor, hem participat en la primera edició del Bioblitz del Parc de Vallparadís de Terrassa i hem aparegut als mitjans gràcies a reportatges com el que ens va fer TV3 sobre la caiguda de les fulles o entrevistes com la que va concedir la nostra coordinadora a XarxaNet.
A nivell d’observacions fenològiques rebudes, el voluntariat de RitmeNatua ha aconseguit recopilar aproximadament les mateixes que durant els anys 2020 i 2019 junts. En total, s’han aconseguit 1.018 observacions de 525 espècies diferents! Però un dels majors èxits ha estat la participació de més de 150 persones voluntàries, a les quals els hi volem agrair tot el seu compromís i dedicació.
Les espècies de les que s’han recopilat més observacions fenològiques durant aquest 2021 han estat el mirabolà (24), la Polygala myrtifolia (18), el plàtan (14), el faig (13) i l’om de Sibèria (12). Es pot consultar el llistat de totes les espècies observades fenològicament durant 2021 aquí.
A continuació s’adjunta un recull de les millors observacions fenològiques rebudes en cadascun dels mesos d’aquest any 2021: