Recupera la jornada «Segueix el ritme de la natura a casa, a l’escola o a la feina»

Portada Jornada "Segueix el ritme de la natura a casa, a l'escola o a la feina". Font: RitmeNatura
Portada Jornada "Segueix el ritme de la natura a casa, a l'escola o a la feina". Font: RitmeNatura

El dilluns 30 de setembre va tenir lloc una jornada oberta a tot el públic per conèixer fins a quin punt s’estan alterant els ritmes de la natura i com es poden veure aquests efectes en els éssers vius més sensibles al canvi climàtic. També es van conèixer casos pràctics de participació ciutadana en projectes i activitats en aquest camp.

L’activitat va formar part de les jornades Ground Truth 2.0 Week 2019, en les quals es van realitzar activitats simultàniament en sis ciutats d’Europa i de l’Àfrica. Cada ciutat –inclosa Barcelona– és un observatori ciutadà del projecte europeu Ground Truth 2.0, que ha construït sis observatoris per demostrar la viabilitat tecnològica, la implementació sostenible i els múltiples beneficis socials i econòmics dels observatoris ciutadans. RitmeNatura és l’observatori i cas de demostració d’Espanya.

Us deixem la gravació de la jornada RitmeNatura del 30 de setembre, titulada «Segueix el ritme de la natura a casa, a l’escola o a la feina«:

Benvinguda i presentació

Joan Pino, director del CREAF, i Joan Masó, investigador principal de l’observatori ciutadà RitmeNatura, van donar la benvinguda a les persones assistents i van donar el tret de sortida a la jornada:

Les sèries fenològiques llargues

Montserrat Busto, tècnica de l’equip de canvi climàtic del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), va explicar la importància de les sèries fenològiques llargues com a eines en l’estudi dels efectes del canvi climàtic, actuant com a indicadores:

Impacte del canvi climàtic en la distribució dels ocells

Sergi Herrando, director científic de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) i investigador associat al CREAF, va obrir el segon bloc de la jornada (En què m’he de fixar per seguir els canvis de la natura? Els éssers vius més sensibles al canvi climàtic) parlant-nos dels canvis en la distribució de les espècies dels ocells com a resposta a l’augment de temperatures degut al canvi climàtic:

Canvis en els períodes de vol i en la distribució de les papallones

Constantí Stefanescu, coordinador de l’Àrea de recerca en Lepidòpters del Museu de Ciències Naturals de Granollers i investigador associat al CREAF, va continuar aquest segon bloc explicant com s’adapten les papallones al clima canviant que estem vivint:

Per què les plantes són tan sensibles a les variacions del clima?

Aritz Royo, investigador de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de l’Universitat de Lleida, va centrar-se en la sensibilitat de les plantes al canvi climàtic i com les estan afectant:

Converteix-te en un feno-observador amb RitmeNatura i PhenoTandem

Elizabeth Gil-Roldán, gestora de projectes de ciència ciutadana d’Starlab, i novament Joan Masó, investigador del CREAF i coordinador de PhenoTandem, van explicar-nos el nou projecte de RitmeNatura i com pot participar-hi tothom amb les seves observacions:

El calendari natural de Vallcarca

Lara Saiz, coordinadora de l’Aula Ambiental Bosc Turull, va preparar aquesta presentació sobre l’experiència col·lectiva d’un barri de Barcelona amb RitmeNatura. Com que la Lara es trobava indisposada el dia de la jornada, el Pau Guzmán, tècnic de comunicació del CREAF i coordinador de la jornada, va fer-ne un resum de la iniciativa.

Anima el teu alumnat a fer de ciutadà científic amb Natusfera

Xavier Sisquella, professor del Col·legi Verge de la Salut de Sant Feliu de Llobregat, va explicar la seva experiència amb la vessant educativa de l’observatori ciutadà RitmeNatura i el seu funcionament a través de Natusfera:

Debat final i cloenda

Per acabar, tots els ponents van respondre a les preguntes dels assistents:

altres notícies

Durant el mes de gener s'han detectat ametllers florits en 19 municipis de Catalunya. Font: Àngela Llop

Primavera al gener?

El refranyer català ens diu «Quan l’ametller floreix pel març, ves-hi, si t’hi fan anar; però, si floreix pel febrer, ves-hi amb un paner». El

Leer más »
Agrupació de tots els resums fenològics mensuals de 2023. Font: RitmeNatura

Resum fenològic de 2023

Amb el repic de campanes de l’any nou hem deixat enrere el 2023, un any que ha resultat totalment històric per a l’observatori ciutadà RitmeNatura.

Leer más »