Durant els darrers anys, l’arribada del mes de juliol a l’observatori RitmeNatura ha estat sinònim d’arrancada de noves iniciatives i projectes. Molts d’ells, la majoria, impulsats per la col·laboració de la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. Aquest és exactament el cas de FenoRural, el projecte que s’estarà duent a terme des d’avui mateix fins a finals de juny de 2026. Es tracta d’una iniciativa que busca promoure la participació ciutadana en el medi rural per a estudiar els efectes del canvi climàtic mitjançant l’observació fenològica i dinamitzar-la per a seguir reduint les barreres geogràfiques i socials en l’accés a la cultura científica. Busca apropar la ciència a la societat perquè aquesta entengui que és un recurs del que pot disposar i formar part.
Els objectius específics del projecte són els següents:
- Estendre, promoure i fomentar la continuïtat de la participació ciutadana a l’observatori RitmeNatura i la xarxa FenoCat, així com la recollida d’observacions fenològiques per part de diferents agents socials en entorns rurals.
- Promoure i apropar l’estudi de la fenologia com a indicador de seguiment de canvi climàtic en centres educatius rurals i impulsar la seva inclusió a la xarxa de FenoCentres.
- Donar a conèixer la feina d’estudi i seguiment de la fenologia en les seves diferents vessants i contribuir a difondre i despertar interès pel coneixement científic entre el públic general.
Aquests objectius s’assoliran amb la dinamització de les xarxes socials de RitmeNatura i la resta de canals de comunicació de l’observatori, l’atenció al voluntariat, la creació de nous materials educatius, les videotrucades de formació a FenoCentres actuals o altres institucions educatives externes a les zones d’estudi, els tallers educatius presencials en centres educatius d’àmbit rural, l’organització de FenoBlitz (activitats dedicades a l’observació fenològica de fenòmens concrets), la participació en fires i festivals naturalístics de l’entorn rural i un llarg i il·lusionant etcètera.
Esperem que amb FenoRural, el primer projecte de RitmeNatura amb col·laboració de la FECYT que té una duració de dos anys, es continuï donant a conèixer la importància de la participació ciutadana en l’estudi dels efectes del canvi climàtic. A més, pot aportar un alè d’aire fresc al voluntariat a través de la seva ampliació en l’àmbit geogràfic rural, on RitmeNatura té més manca de persones voluntàries i, per tant, d’observacions fenològiques.