Comença el projecte FenoRural!

El projecte FenoRural és la iniciativa de ciència cituadana que estarà duent a terme l'observatori RitmeNatura fins al juny de 2026 gràcies a la col·laboració de la Fundació Espanyola per la Ciència i Tecnologia (FECYT). Font: Àngela Llop
El projecte FenoRural és la iniciativa de ciència cituadana que estarà duent a terme l'observatori RitmeNatura fins al juny de 2026 gràcies a la col·laboració de la Fundació Espanyola per la Ciència i Tecnologia (FECYT). Font: Àngela Llop

Durant els darrers anys, l’arribada del mes de juliol a l’observatori RitmeNatura ha estat sinònim d’arrancada de noves iniciatives i projectes. Molts d’ells, la majoria, impulsats per la col·laboració de la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. Aquest és exactament el cas de FenoRural, el projecte que s’estarà duent a terme des d’avui mateix fins a finals de juny de 2026. Es tracta d’una iniciativa que busca promoure la participació ciutadana en el medi rural per a estudiar els efectes del canvi climàtic mitjançant l’observació fenològica i dinamitzar-la per a seguir reduint les barreres geogràfiques i socials en l’accés a la cultura científica. Busca apropar la ciència a la societat perquè aquesta entengui que és un recurs del que pot disposar i formar part.

Els objectius específics del projecte són els següents:

  1. Estendre, promoure i fomentar la continuïtat de la participació ciutadana a l’observatori RitmeNatura i la xarxa FenoCat, així com la recollida d’observacions fenològiques per part de diferents agents socials en entorns rurals.
  2. Promoure i apropar l’estudi de la fenologia com a indicador de seguiment de canvi climàtic en centres educatius rurals i impulsar la seva inclusió a la xarxa de FenoCentres.
  3. Donar a conèixer la feina d’estudi i seguiment de la fenologia en les seves diferents vessants i contribuir a difondre i despertar interès pel coneixement científic entre el públic general.

Aquests objectius s’assoliran amb la dinamització de les xarxes socials de RitmeNatura i la resta de canals de comunicació de l’observatori, l’atenció al voluntariat, la creació de nous materials educatius, les videotrucades de formació a FenoCentres actuals o altres institucions educatives externes a les zones d’estudi, els tallers educatius presencials en centres educatius d’àmbit rural, l’organització de FenoBlitz (activitats dedicades a l’observació fenològica de fenòmens concrets), la participació en fires i festivals naturalístics de l’entorn rural i un llarg i il·lusionant etcètera.

Esperem que amb FenoRural, el primer projecte de RitmeNatura amb col·laboració de la FECYT que té una duració de dos anys, es continuï donant a conèixer la importància de la participació ciutadana en l’estudi dels efectes del canvi climàtic. A més, pot aportar un alè d’aire fresc al voluntariat a través de la seva ampliació en l’àmbit geogràfic rural, on RitmeNatura té més manca de persones voluntàries i, per tant, d’observacions fenològiques.

altres notícies

Agrupació de tots els resums fenològics mensuals de 2024. Font: RitmeNatura

Resum fenològic de 2024

2024 ha estat un any absolutament històric per a l’observatori RitmeNatura del CREAF. Després d’haver recollit només 1.055 observacions fenològiques entre tot el 2021, arreplegar-ne

Leer más »