Gòdua

La gòdua, ginesta d’escombresginestellginesta borda (Sarothamnus scoparius o Cytisus scoparius) és un arbust perenne molt ramificat, amb les branques llargues i primes, de la família de les lleguminoses o fabàcies. El trobem a gran part d’Europa i a l’Àsia occidental. Pot localitzar-se gairebé arreu de Catalunya, però especialment a la zona dels Pirineus i a les serralades més mediterrànies. Es desenvolupa en llocs assolellats, normalment en terres seques i sorrenques, marges de camins, matollars, etc.

  • Port i dimensions: Pot assolir fins a 2 metres d’alçada, rarament de fins a 4. Les branques principals tenen un diàmetre que oscil·la d’entre 5 a 10cm.
  • Fulles: Són escasses i petites (0,5 – 1,5 cm). Tenen forma el·líptica-oblonga, amb l’àpex agut i la base atenuada. Són alternes i compostes, formades per 3 folíols. A més, són pubescents, és a dir, estan recobertes per uns petits pèls. A banda i banda de la base del pecíol tenen estípules.
  • Flors: Són grogues, oloroses i abundants. Fan entre 15-20mm d’amplada i 20-30 mm de longitud. Són hermafrodites i s’agrupen en inflorescències en raïm.
  • Fruit i llavors: Al final de l’estiu, formen siliqües negres que esclaten amb un soroll sec i escampen les llavors.
Gòdua
Port de la gòdua
Port de la gòdua. Autoria: Javier martin (Public Domain)
Flor de la gòdua
Flor de la gòdua. Autoria: AnRo0002 (Public Domain)
Tiges de la gòdua
Tiges de la gòdua. Autoria: AnRo0002 (Public Domain)
Calendari de les fenofases de la gòdua
Fenofase 1
Sense flors a la gòdua
Fenofase 2
Inici de la floració a la gòdua
Fenofase 3
Plena floració de la gòdua
Diapositiva anterior
Diapositiva siguiente

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Durant el mes de gener s'han detectat ametllers florits en 19 municipis de Catalunya. Font: Àngela Llop

Primavera al gener?

El refranyer català ens diu «Quan l’ametller floreix pel març, ves-hi, si t’hi fan anar; però, si floreix pel febrer, ves-hi amb un paner». El

Agrupació de tots els resums fenològics mensuals de 2023. Font: RitmeNatura

Resum fenològic de 2023

Amb el repic de campanes de l’any nou hem deixat enrere el 2023, un any que ha resultat totalment històric per a l’observatori ciutadà RitmeNatura.