La gòdua, ginesta d’escombres, ginestell o ginesta borda (Sarothamnus scoparius o Cytisus scoparius) és un arbust perenne molt ramificat, amb les branques llargues i primes, de la família de les lleguminoses o fabàcies. El trobem a gran part d’Europa i a l’Àsia occidental. Pot localitzar-se gairebé arreu de Catalunya, però especialment a la zona dels Pirineus i a les serralades més mediterrànies. Es desenvolupa en llocs assolellats, normalment en terres seques i sorrenques, marges de camins, matollars, etc.
- Port i dimensions: Pot assolir fins a 2 metres d’alçada, rarament de fins a 4. Les branques principals tenen un diàmetre que oscil·la d’entre 5 a 10cm.
- Fulles: Són escasses i petites (0,5 – 1,5 cm). Tenen forma el·líptica-oblonga, amb l’àpex agut i la base atenuada. Són alternes i compostes, formades per 3 folíols. A més, són pubescents, és a dir, estan recobertes per uns petits pèls. A banda i banda de la base del pecíol tenen estípules.
- Flors: Són grogues, oloroses i abundants. Fan entre 15-20mm d’amplada i 20-30 mm de longitud. Són hermafrodites i s’agrupen en inflorescències en raïm.
- Fruit i llavors: Al final de l’estiu, formen siliqües negres que esclaten amb un soroll sec i escampen les llavors.
Fenofase 1
Sense flors a la gòdua
Fenofase 2
Inici de la floració a la gòdua
Fenofase 3
Plena floració de la gòdua
Diapositiva anterior
Diapositiva siguiente