Gòdua

La gòdua, ginesta d’escombresginestellginesta borda (Sarothamnus scoparius o Cytisus scoparius) és un arbust perenne molt ramificat, amb les branques llargues i primes, de la família de les lleguminoses o fabàcies. El trobem a gran part d’Europa i a l’Àsia occidental. Pot localitzar-se gairebé arreu de Catalunya, però especialment a la zona dels Pirineus i a les serralades més mediterrànies. Es desenvolupa en llocs assolellats, normalment en terres seques i sorrenques, marges de camins, matollars, etc.

  • Port i dimensions: Pot assolir fins a 2 metres d’alçada, rarament de fins a 4. Les branques principals tenen un diàmetre que oscil·la d’entre 5 a 10cm.
  • Fulles: Són escasses i petites (0,5 – 1,5 cm). Tenen forma el·líptica-oblonga, amb l’àpex agut i la base atenuada. Són alternes i compostes, formades per 3 folíols. A més, són pubescents, és a dir, estan recobertes per uns petits pèls. A banda i banda de la base del pecíol tenen estípules.
  • Flors: Són grogues, oloroses i abundants. Fan entre 15-20mm d’amplada i 20-30 mm de longitud. Són hermafrodites i s’agrupen en inflorescències en raïm.
  • Fruit i llavors: Al final de l’estiu, formen siliqües negres que esclaten amb un soroll sec i escampen les llavors.
Gòdua
Port de la gòdua
Port de la gòdua. Autoria: Javier martin (Public Domain)
Flor de la gòdua
Flor de la gòdua. Autoria: AnRo0002 (Public Domain)
Tiges de la gòdua
Tiges de la gòdua. Autoria: AnRo0002 (Public Domain)
Calendari de les fenofases de la gòdua
Fenofase 1
Sense flors a la gòdua
Fenofase 2
Inici de la floració a la gòdua
Fenofase 3
Plena floració de la gòdua
Diapositiva anterior
Diapositiva siguiente

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Himenòpter polinitzant la flor d'una malva comuna. Font: Jose Luís Ordoñez.

Està desapareixent la primavera?

Vivaldi va composar els seus quatre concerts de Les quatre estacions pels voltants de l’any 1721. En aquell moment estava molt clara la separació en quatre blocs