Ginesta

La ginestaherba de ballesterargelagó (Spartium junceum) és un arbust de fins a 3-4 m d’alçada de la família de les fabàcies. Generalment creix formant mates, amb nombroses tiges centrals d’uns 5 cm de gruix. Es localitza a prats secsbrolles i màquies poc desenvolupades del clima mediterrani. Apareix com a espontània al mediterrani occidental i sovint ha estat plantada com a ornamental en molts altres llocs. Fins i tot ha esdevingut invasora en altres regions de clima mediterrani com Califòrnia, Xile o Sud-Àfrica.

  • Fulles: Les poques fulles que desenvolupa són petites i allargades. Cauen de forma primerenca i, per tant, la major part de la fotosíntesi de la planta es realitza a través de les tiges.
  • Flors: Creixen a la part alta de les tiges i duren tota la primavera i fins i tot part de l’estiu. Són de color groc, molt vistoses, oloroses i grosses (de 2 a 2,5 cm cada una). Són papilionades, és a dir, tenen l’estructura clàssica de la família a la qual pertany l’espècie. Es disposen en inflorescències en raïm.
  • Fruit i llavors: Igual que en la resta de lleguminoses, les llavors venen protegides per una beina que al principi presenta un color verd, després marró-bru i finalment, a la fi de l’estiu, negrós.
  • Toxicitat: És una planta molt tòxica, per l’alt contingut de citisina (alcaloide tòxic) per tota la planta, però sobretot a les llavors.
Ginesta
Port de la ginesta
Port de la ginesta. Autoria: A. Barra (CC BY 3.0)
Flor de la ginesta
Flor de la ginesta. Autoria: Carme Torres (CC-BY-NC)
Prat amb ginestes
Prat amb ginestes. Autoria: A. Barra (CC BY 3.0)
Calendari de les fenofases de la ginesta
Fenofase 1
Ginesta sense flors
Fenofase 2
Inici de la floració de la ginesta
Fenofase 3
Plena floració de la ginesta
Diapositiva anterior
Diapositiva siguiente

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Durant el mes de gener s'han detectat ametllers florits en 19 municipis de Catalunya. Font: Àngela Llop

Primavera al gener?

El refranyer català ens diu «Quan l’ametller floreix pel març, ves-hi, si t’hi fan anar; però, si floreix pel febrer, ves-hi amb un paner». El

Agrupació de tots els resums fenològics mensuals de 2023. Font: RitmeNatura

Resum fenològic de 2023

Amb el repic de campanes de l’any nou hem deixat enrere el 2023, un any que ha resultat totalment històric per a l’observatori ciutadà RitmeNatura.