La campanya PhenoTandem, finançada per l’Agència Espacial Europea (ESA) i coordinada pel CREAF i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), unirà imatges de satèl·lits d’alta resolució amb observacions fenològiques tradicionals fetes per voluntaris i voluntàries sobre el terreny durant aquest 2020. Els satèl·lits i el voluntariat formaran un verdader tàndem, ja que s’ajudaran entre ells. Les observacions fenològiques in situ fetes per persones serviran per ‘validar’ les imatges capturades des de l’espai, de manera que els científics podran millorar la interpretació d’aquestes imatges. Serà una mena d’entrenament per a que en el futur es puguin recopilar dades fenològiques en grans extensions de terreny i en àrees remotes i de difícil accés a partir d’imatges de satèl·lit. L’ajuda dels ciutadans, doncs, és imprescindible per avançar en ciència.
Les teves observacions a la natura poden ser valuosíssimes! La participació en el projecte es divideix en dues parts: escollir el lloc on es volen fer les observacions fenològiques (PAS 1) i anar al lloc i realitzar aquestes observacions mitjançant el nostre formulari en línia o l’app d’iNaturalist (PAS 2). Amb la informació a continuació tens tot el que necessites per participar-hi pel teu compte, però si ens escrius a l’adreça electrònica del projecte, info@ritmenatura.cat, et podem trucar per telèfon i guiar-te personalment.
- Escull el lloc: Des de PhenoTandem hem seleccionat aproximadament 30.000 àrees d’interès per tot Catalunya de les quals es disposa de bones imatges de satèl·lit. Es tracta de quadrats de 60×60 m de costat composats per la mateixa espècie de planta en cada cas. El conjunt d’espècies inclou boscos de caducifolis, perennifolis, arbres fruiters, conreus de regadiu, matollars i prats i joncs. A la pàgina web del projecte trobaràs el mapa de les àrees d’interès on podràs escollir la zona que tu vulguis. Segur que n’hi ha una molt a prop de casa teva!
Recomanacions:
- Per assegurar el correcte funcionament del mapa, et recomanem que hi accedeixis des d’un ordinador.
- Quan hi accedeixis, el primer que t’apareixerà serà el mapa buit, però al cap d’uns segons es carregaran els 30.000 punts. Són molts i apareixeran superposats, així que has de fer zoom al lloc aproximat que t’interessi. D’aquesta manera, a mesura que vagis acotant la zona podràs veure millor els punts de forma individual.
- Per navegar pel mapa necessites tres botons que trobaràs a la barra del menú superior: la mà (serveix per moure’s pel mapa), la lupa (serveix per fer un requadre on a la zona on vols fer zoom) i la fletxa (serveix per seleccionar el lloc d’on vols consultar les coordenades).
- Un cop estiguis sobre la zona que desitgis, fes clic a cada icona per veure’n la informació. S’obrirà un quadre on podràs consultar l’espècie que és, la coordenada, l’enllaç al formulari en línia per fer l’observació i l’enllaç al Google Maps amb la ruta per poder arribar a aquell punt.
- Et recomanem que utilitzis el mapa per escollir el lloc o llocs on vulguis anar i et guardis al telèfon mòbil o tauleta l’enllaç de Google Maps per poder arribar-hi. També anota l’espècie de planta per saber què estàs observant.
- No et preocupis per saber si els teus punts ja han estat observats. Quantes més dades millor, així que escull els punts que millor et convinguin!
2. Fes l’observació fenològica: Un cop estiguis al lloc que has escollit, només et queda realitzar l’observació fenològica. Tingues en compte que les coordenades estan al centre d’un quadrat de 60×60 m de costat, per tant no cal que estiguis exactament sobre la coordenada. Per realitzar les observacions fenològiques hem creat un formulari en línia especialment dissenyat per facilitar la recollida de dades des del mòbil o tauleta.
Recomanacions:
- El nostre formulari en línia envia les dades a iNaturalist, una plataforma de ciència ciutadana per registrar dades de biodiversitat. És aquí on recopilem totes les observacions fenològiques. Així doncs, per poder utilitzar el formulari en línia cal que tinguis un compte d’usuari a iNaturalist.
- Quan entris al nostre formulari en línia, el primer que et demanarà és que iniciïs sessió a iNaturalist. Si ja tens un compte, inicia sessió amb les teves credencials. Si encara no el tens, registra-t’hi amb una adreça de correu electrònic i una contrasenya des de l’opció que et dona el mateix formulari. En el moment d’iniciar la sessió, t’aconsellem marcar la casella ‘Recorda’m’ i així no et caldrà introduir les credencials cada vegada.
- Un cop hagis iniciat sessió, el formulari et guiarà en els passos per fer l’observació fenològica: Fotografia (Adjunta una o diverses fotografies que reflecteixin bé l’estat fenològic en què es troba l’espècie que estàs observant. Et recomanem que facis una foto en detall de les fulles i una altra del port general de la planta o de l’arbre. Assegura’t que les imatges no estiguin borroses), espècie (Escull de la llista l’espècie que estàs observant), fenofase (Escull de la llista la fenofase en la que es trobi l’espècie. Ara a la tardor només t’hauràs de fixar en la senescència de les fulles), lloc (Només arribar al lloc activa el GPS del telèfon o tauleta per a que el formulari registri les coordenades de forma automàtica. Et recomanem doncs que escullis l’opció ‘automàticament’ o ‘auto. més precisa’), data (La data de la teva observació és una variable molt important per saber si el canvi de fase fenològica de l’espècie que estàs observat es produeix en el moment esperat o bé s’ha endarrerit o avançat respecte anys anteriors. L’opció seleccionada per defecte marcarà el dia i l’hora en què envies les dades de forma automàtica agafant-la del telèfon o tauleta, així que no cal que facis res) i avançades (Si vols fer el seguiment continuat d’un mateix individu o zona al llarg de l’any (més enllà de PhenoTandem), omple el camp corresponent amb un codi creat per tu que permeti identificar les observacions recurrents que en facis. En cas de fer observacions des d’un mateix col·lectiu, identifica’t també en el camp preparat a l’efecte i així podrem agrupar les teves dades).
- Quan hagis omplert els primers cinc passos, ja podràs enviar les dades. Un cop realitzat l’enviament podràs repetir aquest procés tantes vegades com vulguis a partir del botó “nova observació”. També podràs compartir l’observació a través de Twitter i consultar les dades que has enviat a través de l’enllaç a iNaturalist que t’apareixerà.
- El nostre formulari en línia requereix d’una connexió a internet. En cas de que en el lloc on estiguis no hi hagi cobertura mòbil, pots pujar les observacions directament des de l’app d’iNaturalist, ja que es pot fer servir sense fer ús de dades. Més tard, podràs sincronitzar l’app un cop tinguis accés a internet mitjançant dades mòbil o wifi. Per fer servir l’app disponible per a Android i iOS, et pots descarregar en pdf aquest senzill tutorial d’iNaturalist.
Fitxes d'espècies
Al nostre web tens disponible les fitxes de cada espècie de planta o arbre per a que puguis resoldre qualsevol dubte que tinguis sobre la seva identificació o sobre en què t’has de fixar per saber en quina fenofase es troba:
I recorda, pots contactar amb nosaltres a través de l’adreça electrònica info@ritmenatura.cat i ens posarem en contacte telefònicament amb tu per guiar-te durant la teva participació. Moltes gràcies!