L’observatori ciutadà RitmeNatura del CREAF, conjuntament amb la xarxa fenològica FenoCat del Servei Meteorològic de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona, estem buscant centres educatius, casals, centres cívics, entitats, associacions, etc. de Barcelona per reconnectar-los a la natura a través dels nostres tallers sobre fenologia i canvi climàtic.
Es tracta d’una iniciativa del projecte Barcelona Reconnecta, el qual es duu a terme gràcies a la col·laboració del Pla d’Acció per l’Emergència Climàtica 2030 de l’Ajuntament de Barcelona.
Barcelona reconnectarà amb la natura observant les estacions
Els responsables del dos projectes de seguiment de la fenologia a Catalunya, RitmeNatura i FenoCat, coincideixen en que cal seguir estudiant els canvis en el cicles naturals de les espècies en una situació de canvi climàtic com l’actual. En aquest sentit, l’SMC i el CREAF creuen que tothom pot aportar-hi el seu gra de sorra i és per això que, conjuntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), impulsen aquest nou projecte de ciència ciutadana Barcelona Reconnecta. La iniciativa proposa explicar a la ciutadania l’impacte del canvi climàtic en els calendaris naturals mitjançant l’observació, una eina de reconnexió amb la natura –especialment en un entorn urbà com és la ciutat de Barcelona–.
L’equip de Barcelona Reconnecta desenvoluparà una sèrie de tallers que aprofundiran en conceptes com fenologia, canvi climàtic i ciència ciutadana, i on es formarà sobre l’observació fenològica. En aquest sentit, es busquen instituts d’educació secundària, aules ambientals, centres cívics, associacions, entitats, casals, etc. que vulguin reconnectar amb la natura a través de la seva observació. Qualsevol centre o entitat que hi estigui interessada pot contactar amb aquest projecte a través del correu electrònic bcn.reconnecta@creaf.uab.cat.