Bedoll

El bedollbeçbedoll comú (Betula pendula) és un arbre caducifoli de la família de les betulàcies. Es troba a quasi tot Europa (especialment als països nòrdics on arriba a formar grans boscos), a gran part d’Àsia, al nord d’Amèrica i al nord d’Àfrica. A nivell ibèric, el trobem des de l’extrem oriental dels Pirineus fins a Galícia, així com a altres serralades de la meitat septentrional de la Península. A Catalunya, trobem el bedoll al nord-oest del Principat (els Pirineus) i a les comarques més centrals. Es troba sovint a prop dels cursos d’aigua i en zones asolellades. Abunda en riberes de rius i en boscos frescos entre 600 i 1.800 metres. Pot aguantar freds intensos.

  • Port: Mesura fins a 30 metres d’altura i de 0,7 metres de diàmetre. La seva copa, que en un principi és estreta i cònica, adquireix més tard un volum rodó, bombat o irregular.
  • Escorça: És blanca i amb l’edat s’aixeca i queden com unes plaques pigallades.
  • Fulles: Són simples, alternes, penjants, amb el limbe prim acabat en una punta estreta i llarga. Són enteres a la base i doblement dentades en la resta de la fulla. Tenen forma triangular, acabades en punta, i són de color verd pàl·lid més intens en l’anvers que en el revers. Mesuren de 4 a 6 cm de llarg.
  • Flors: És un arbre monoic, és a dir, un mateix individu té flors masculines i femenines. Les masculines s’agrupen en aments penjants (3 – 6 cm) de color groc clar. Surten a la tardor, romanen sense obrir-se durant l’hivern (estructures cilíndriques i porpra) i a la primavera adopten l’estructura característica groga penjant. En aquesta mateixa estació apareixen les flors femenines reunides en aments cilíndrics (2 – 4 cm) de color verdós. Per tant, podem dir que té flors curioses però poc vistoses.
Bedoll
Port del bedoll
Port del bedoll. Autoria: GeorgiKunev (CC BY 2.5)
Escorça del bedoll
Escorça del bedoll. Autoria: David Carrera a Natusfera (CC BY-NC-ND 3.0)
Fulles del bedoll
Fulles del bedoll. Autoria: Brosen (CC BY-SA 3.0)
Calendari fenofases del bedoll
Fenofase 1
Bedoll sense fulles (encara no han brotat)
Fenofase 2
Brot de les primeres fulles del bedoll
Fenofase 3
Ple recobriment de fulles al bedoll
Fenofase 4
Inici de la senescència de les fulles
Fenofase 5
Plena senescència de les fulles del bedoll
Fenofase 6
Caiguda de les fulles
Diapositiva anterior
Diapositiva siguiente

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Durant el mes de gener s'han detectat ametllers florits en 19 municipis de Catalunya. Font: Àngela Llop

Primavera al gener?

El refranyer català ens diu «Quan l’ametller floreix pel març, ves-hi, si t’hi fan anar; però, si floreix pel febrer, ves-hi amb un paner». El

Agrupació de tots els resums fenològics mensuals de 2023. Font: RitmeNatura

Resum fenològic de 2023

Amb el repic de campanes de l’any nou hem deixat enrere el 2023, un any que ha resultat totalment històric per a l’observatori ciutadà RitmeNatura.