Bedoll

El bedollbeçbedoll comú (Betula pendula) és un arbre caducifoli de la família de les betulàcies. Es troba a quasi tot Europa (especialment als països nòrdics on arriba a formar grans boscos), a gran part d’Àsia, al nord d’Amèrica i al nord d’Àfrica. A nivell ibèric, el trobem des de l’extrem oriental dels Pirineus fins a Galícia, així com a altres serralades de la meitat septentrional de la Península. A Catalunya, trobem el bedoll al nord-oest del Principat (els Pirineus) i a les comarques més centrals. Es troba sovint a prop dels cursos d’aigua i en zones asolellades. Abunda en riberes de rius i en boscos frescos entre 600 i 1.800 metres. Pot aguantar freds intensos.

  • Port: Mesura fins a 30 metres d’altura i de 0,7 metres de diàmetre. La seva copa, que en un principi és estreta i cònica, adquireix més tard un volum rodó, bombat o irregular.
  • Escorça: És blanca i amb l’edat s’aixeca i queden com unes plaques pigallades.
  • Fulles: Són simples, alternes, penjants, amb el limbe prim acabat en una punta estreta i llarga. Són enteres a la base i doblement dentades en la resta de la fulla. Tenen forma triangular, acabades en punta, i són de color verd pàl·lid més intens en l’anvers que en el revers. Mesuren de 4 a 6 cm de llarg.
  • Flors: És un arbre monoic, és a dir, un mateix individu té flors masculines i femenines. Les masculines s’agrupen en aments penjants (3 – 6 cm) de color groc clar. Surten a la tardor, romanen sense obrir-se durant l’hivern (estructures cilíndriques i porpra) i a la primavera adopten l’estructura característica groga penjant. En aquesta mateixa estació apareixen les flors femenines reunides en aments cilíndrics (2 – 4 cm) de color verdós. Per tant, podem dir que té flors curioses però poc vistoses.
Bedoll
Port del bedoll
Port del bedoll. Autoria: GeorgiKunev (CC BY 2.5)
Escorça del bedoll
Escorça del bedoll. Autoria: David Carrera a Natusfera (CC BY-NC-ND 3.0)
Fulles del bedoll
Fulles del bedoll. Autoria: Brosen (CC BY-SA 3.0)
Calendari fenofases del bedoll
Fenofase 1
Bedoll sense fulles (encara no han brotat)
Fenofase 2
Brot de les primeres fulles del bedoll
Fenofase 3
Ple recobriment de fulles al bedoll
Fenofase 4
Inici de la senescència de les fulles
Fenofase 5
Plena senescència de les fulles del bedoll
Fenofase 6
Caiguda de les fulles
Diapositiva anterior
Diapositiva siguiente

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Himenòpter polinitzant la flor d'una malva comuna. Font: Jose Luís Ordoñez.

Està desapareixent la primavera?

Vivaldi va composar els seus quatre concerts de Les quatre estacions pels voltants de l’any 1721. En aquell moment estava molt clara la separació en quatre blocs