La floració primerenca dels ametllers no ha passat desapercebuda per al voluntariat de RitmeNatura. Des de principis del mes passat hem estat rebent imatges de l’inici de l’obertura de les flors d’aquesta espècie i, tot i que sempre és una de les que floreix abans, sembla que s’ha avançat bastant respecte del que és habitual. Aquest fet no és tan sorprenent davant la situació d’emergència climàtica que estem vivint i menys tenint en compte que l’equip del Josep Peñuelas, ecòleg del CREAF i professor CSIC, ha publicat recentment que la manca de pluges fa avançar la primavera a l’hemisferi nord. Tots aquests descobriments tenen una gran rellevància científica i ho ha volgut plasmar la periodista Cori Calero en un petit reportatge emès al Telenotícies de TV3 dissabte passat.
Recuperem la peça a continuació:
Ha obert la llauna el tècnic de comunicació de l’observatori ciutadà RitmeNatura, Gerard Gaya, explicant els episodis anòmals que hem registrat recentment: «Al gener vam començar a veure ametllers en flors i, en canvi, altres anys començaven a florir al febrer. És totalment real que la primavera s’avança. De fet, generalment estem veient que la primavera i la tardor, conegudes com a estacions de transició, cada cop són més curtes. Al final, pràcticament passem de l’hivern a l’estiu«. En aquest context de canvi, l’aportació d’observacions fenològiques per part de la gent és cada cop més important per a RitmeNatura, ja que els voluntaris i voluntàries són els nostres ulls sobre el terreny i els primers que poden avisar-nos d’avançament i retard en la fenologia.
Respecte l’efecte de les pluges en aquests processos, el Josep Peñuelas ha volgut destacar la importància del seu descobriment: «Hem descobert quelcom que ens havia passat negligit fins ara. La freqüència de pluges a l’hemisferi nord ha minvat al voltant de 7-8 dies en els darrers decennis. Això té efectes sobre la fenologia, com aquest avançament primaveral d’entre 12 i 15 dies en els darrers 30 anys«. Malgrat que pugui ser agradable gaudir de molts dies assolellats en ple hivern, en realitat és una molt mala notícia perquè comporta sequeres i fins i tot posa en risc la nostra seguretat alimentària. «Si s’avança la primavera, imagineu que tenim la flor però no tenim el pol·linitzador perquè ha trigat més o ha sortit abans. Aquestes asincronies poden alterar el funcionament de tot l’ecosistema» ha conclòs Peñuelas.
Segons els companys de l’IRTA, la primavera encara no ha arribat perquè, per exemple, la vinya encara no ha brotat ni s’han començat a inflar els borrons. Ho ha explicat la seva investigadora en fruticultura Feli de Herralde: «Tenim la percepció de que els dies són primaverals perquè no està núvol i fa calor al migdia, però les nits continuen sent fredes i les plantes no acumulen tanta temperatura. Per tant, espècies com la vinya encara no han arribat a aquell punt en que decideixen que poden brotar».
Aquest reportatge de RitmeNatura forma part del projecte FenoTwin, el qual compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.