La revista Descobrir ha decidit donar veu a la ciència ciutadana de Catalunya. En la seva edició del mes de març, aquesta gaseta ha desenvolupat un extens reportatge sobre els diferents projectes de ciència participativa del país, posant el focus especialment en alguns d’ells. Un dels que s’expliquen amb més detall: l’observatori RitmeNatura coordinat pel CREAF i l’SMC amb col·laboració de la FECYT.
Descobrir Catalunya és una revista de turisme i viatges en llengua catalana, de periodicitat mensual i que és editada per Sàpiens Publicacions. Fundada el 1997, es tracta d’un mitjà de referència pel turisme interior de Catalunya i es distribueix per tots els Països Catalans (Catalunya, País Valencià i Illes Balears). En general, els seus reportatges solen tractar la descripció de paisatges, rutes, festes, pobles, tradicions, patrimoni, gastronomia… Cultura en general, vaja. A l’edició de març de 2025, però, s’han volgut centrar en un tòpic de caire més tècnic: la ciència ciutadana.
L’article en qüestió, titulat «La ciutadania, al servei de la ciènica» i dut a terme pel periodista freelance Roger Rovira, explica les diferents iniciatives de citizen science que ofereix l’acadèmia catalana, desenvolupant especialment les propostes del Pla de Seguiment de Papallones de Catalunya o cBMS del Museu de Ciències Naturals de Granollers, el projecte d’Observadors del Mar de l’ICM i l’observatori RitmeNatura del CREAF i l’SMC.
Com molts dels reportatges de la revista Descobrir, l’edició en paper es caracteritza per una estètica molt cuidada i un conjunt de fotografies del mateix periodista que converteixen la peça periodística gairebé en una obra d’art per contemplar. Destaquem, d’entre aquestes imatges, les realitzades a la coordinadora de RitmeNatura, Ester Prat, el tècnic de comunicació Gerard Gaya, i un dels voluntaris més participatius de l’observatori, Izan López. Aquestes es van realitzar al llarg de dues trobades amb el periodista, ambdues realitzades mesos abans de la publicació del reportatge: la primera, a Malgrat de Mar amb el voluntari durant la primavera; la segona, a la Universitat Autònoma amb l’equip científic de l’observatori RitmeNatura durant la tardor.

Aquest reportatge s’ha publicat en el marc temporal del projecte FenoRural, el qual estan duent a terme l’observatori RitmeNatura del CREAF i la xarxa FenoCat de l’SMC amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.