Ametller

L’ametller (Prunus dulcis) és un arbre caducifoli d’entre 3 a 5 m d’alçada de la família de les rosàcies. És principalment cultivat pels seus fruits: les ametlles dolces. Cal tenir cura a diferenciar-les de les amargues, ja que aquestes són tòxiques. N’hi ha més de 50 varietats diferents.

  • Fulles: Les seves fulles tenen forma de llança (lanceolades), són de color verd intens i amb els marges dentats.
  • Flors: Són blanques o rosades segons la varietat. L’època de floració és molt primerenca i especialment vistosa per produir-se abans del brot de les fulles.
  • Fruits: El fruit està envoltat per una coberta carnosa verda anomenada ametlló que, en madurar, es torna marró i dura, s’obre parcialment i deixa veure l’ametlla (la llavor).
  • Tronc i escorça: El tronc sovint és tortuós. L’escorça és llisa i de color gris-verdosa en individus joves i amb el pas dels anys es torna esquerdada i de color gris fosc.
  • Usos: Té moltes aplicacions en salut (com a antitussigen, hipotensor i hepaprotector, entre d’altres), a nivell de paisatge (la seva floració pot esdevenir un atractiu turístic) i en alimentació (l’ametlla és molt utilitzada en la gastronomia mediterrània).
Ametller

Com el diferenciem del cirerer?

Per diferenciar entre un ametller i un cirerer quan l’arbre no té fruit, t’has de fixar en les fulles i l’escorça. La fulla de l’ametller és més estreta i allargada mentre que la del cirerer és més ovalada i punxeguda. A més, el cirerer presenta unes glàndules vermelloses en cua que uneixen la fulla amb la tija (pecíol). Pel que fa a l’escorça, la de l’ametller és més fosca i clivellada que la del cirerer.

Fulla de l'ametller
Fulla de l'ametller. Autoria: Herbario Virtual del Dep. Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia (UAB) (CC BY-NC-ND)
Fulla del cirerer
Fulla del cirerer. Autoria: Herbario Virtual del Dep. Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia (UAB) (CC BY-NC-ND)
Escorça de l'ametller
Escorça de l'ametller. Autoria: Olga Berrios (CC BY 2.0)
Escorça del cirerer
Escorça del cirerer. Autoria: Hans-Martin Scheibner (CC BY-SA 3.0)
Glàndules vermelloses del pecíol del cirerer
Glàndules vermelloses del pecíol del cirerer. Autoria: André Abrahami (CC BY-SA 2.5)
Calendari fenofases de l'ametller
Fenofase 1
Ametller sense flors ni fruits
Fenofase 2
Inici de la floració de l'ametller
Fenofase 3
Plena floració de l'ametller
Fenofase 4
Brot de les primeres fulles de l'ametller
Fenofase 5
Ple recobriment de fulles en l'ametller
Fenofase 5.5
Maduració de les ametlles
Fenofase 6
Inici de la senescència de les fulles
Fenofase 7
Plena senescència de les fulles
Fenofase 8
Caiguda de les fulles de l'ametller
Anterior
Siguiente

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

El nostre tècnic de comunicació, Gerard Gaya, presenta el taller educatiu FenoAula a l'escola Mestral de Sant Feliu de Llobregat. Font: Josep Marí

Comencen els tallers educatius FenoAula

El projecte FenoAula, iniciat aquest 2022 gràcies a la col·laboració de la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats,