Ametller

L’ametller (Prunus dulcis) és un arbre caducifoli d’entre 3 a 5 m d’alçada de la família de les rosàcies. És principalment cultivat pels seus fruits: les ametlles dolces. Cal tenir cura a diferenciar-les de les amargues, ja que aquestes són tòxiques. N’hi ha més de 50 varietats diferents.

  • Fulles: Les seves fulles tenen forma de llança (lanceolades), són de color verd intens i amb els marges dentats.
  • Flors: Són blanques o rosades segons la varietat. L’època de floració és molt primerenca i especialment vistosa per produir-se abans del brot de les fulles.
  • Fruits: El fruit està envoltat per una coberta carnosa verda anomenada ametlló que, en madurar, es torna marró i dura, s’obre parcialment i deixa veure l’ametlla (la llavor).
  • Tronc i escorça: El tronc sovint és tortuós. L’escorça és llisa i de color gris-verdosa en individus joves i amb el pas dels anys es torna esquerdada i de color gris fosc.
  • Usos: Té moltes aplicacions en salut (com a antitussigen, hipotensor i hepaprotector, entre d’altres), a nivell de paisatge (la seva floració pot esdevenir un atractiu turístic) i en alimentació (l’ametlla és molt utilitzada en la gastronomia mediterrània).
Ametller

Com el diferenciem del cirerer?

Per diferenciar entre un ametller i un cirerer quan l’arbre no té fruit, t’has de fixar en les fulles i l’escorça. La fulla de l’ametller és més estreta i allargada mentre que la del cirerer és més ovalada i punxeguda. A més, el cirerer presenta unes glàndules vermelloses en cua que uneixen la fulla amb la tija (pecíol). Pel que fa a l’escorça, la de l’ametller és més fosca i clivellada que la del cirerer.

Fulla de l'ametller
Fulla de l'ametller. Autoria: Herbario Virtual del Dep. Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia (UAB) (CC BY-NC-ND)
Fulla del cirerer
Fulla del cirerer. Autoria: Herbario Virtual del Dep. Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia (UAB) (CC BY-NC-ND)
Escorça de l'ametller
Escorça de l'ametller. Autoria: Olga Berrios (CC BY 2.0)
Escorça del cirerer
Escorça del cirerer. Autoria: Hans-Martin Scheibner (CC BY-SA 3.0)
Glàndules vermelloses del pecíol del cirerer
Glàndules vermelloses del pecíol del cirerer. Autoria: André Abrahami (CC BY-SA 2.5)
Calendari fenofases de l'ametller
Fenofase 1
Ametller sense flors ni fruits
Fenofase 2
Inici de la floració de l'ametller
Fenofase 3
Plena floració de l'ametller
Fenofase 4
Brot de les primeres fulles de l'ametller
Fenofase 5
Ple recobriment de fulles en l'ametller
Fenofase 5.5
Maduració de les ametlles
Fenofase 6
Inici de la senescència de les fulles
Fenofase 7
Plena senescència de les fulles
Fenofase 8
Caiguda de les fulles de l'ametller
Diapositiva anterior
Diapositiva siguiente

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Himenòpter polinitzant la flor d'una malva comuna. Font: Jose Luís Ordoñez.

Està desapareixent la primavera?

Vivaldi va composar els seus quatre concerts de Les quatre estacions pels voltants de l’any 1721. En aquell moment estava molt clara la separació en quatre blocs