Alzina

L’alzinaaglanerbellotera (Quercus ilex) és un arbre de fulla perenne de fins a 27 m d’alçada i capçada densa i ovalada de la família de les fagàcies. Fa boscos densos, els alzinars, a les contrades mediterrànies marítimes humides i subhumides. En els sectors de clima més continentalitzat i meridionals, és substituïda per la carrasca (Quercus rotundifolia), amb qui és fàcil confondre-la.

  • Fulles: Són dures (coriàcies) i de color verd fosc per la part superior (anvers) i amb pèls (tomentoses) i de color grisós per la inferior (revers). A més, en les branques inferiors i en els individus més joves són espinoses.
  • Flors: Apareixen a la primavera i són poc cridaneres. Les masculines s’agrupen en aments penjants i són de color groguenc al principi i marró després, mentre que les femenines són de color verdós.
  • Fruit: L’anomenem gla i és un gland marró (quan està madur), cobert per una cúpula d’escates (bràctees) denses. Madura entre octubre i novembre i la seva producció és molt irregular, entre anys i entre individus.
  • Tronc: És recte i cilíndric, amb abundants branques de les quals les principals poden ser molt robustes.
  • Escorça: És llisa i de color gris-bru als individus més joves i cada vegada més rugosa i clivellada amb el pas dels anys.
Alzina
Port de l'alzina
Port de l'alzina. Autoria: Gorka Muñoa (CC BY-NC-ND)
Fulles d'alzina
Fulles d'alzina. Autoria: Herbario Virtual del Dep. Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia (UAB) (CC BY-NC-ND)
Flors femenines d'alzina
Flors femenines d'alzina. Autoria: Miguel Gómez de Aranda (CC BY 3.0)
Calendari fenofases de l'alzina
Fenofase 1
Plena floració de l'alzina
Fenofase 2
Maduració de fruits i llavors de l'alzina
Diapositiva anterior
Diapositiva siguiente

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Durant el mes de gener s'han detectat ametllers florits en 19 municipis de Catalunya. Font: Àngela Llop

Primavera al gener?

El refranyer català ens diu «Quan l’ametller floreix pel març, ves-hi, si t’hi fan anar; però, si floreix pel febrer, ves-hi amb un paner». El

Agrupació de tots els resums fenològics mensuals de 2023. Font: RitmeNatura

Resum fenològic de 2023

Amb el repic de campanes de l’any nou hem deixat enrere el 2023, un any que ha resultat totalment històric per a l’observatori ciutadà RitmeNatura.