Alzina

L’alzinaaglanerbellotera (Quercus ilex) és un arbre de fulla perenne de fins a 27 m d’alçada i capçada densa i ovalada de la família de les fagàcies. Fa boscos densos, els alzinars, a les contrades mediterrànies marítimes humides i subhumides. En els sectors de clima més continentalitzat i meridionals, és substituïda per la carrasca (Quercus rotundifolia), amb qui és fàcil confondre-la.

  • Fulles: Són dures (coriàcies) i de color verd fosc per la part superior (anvers) i amb pèls (tomentoses) i de color grisós per la inferior (revers). A més, en les branques inferiors i en els individus més joves són espinoses.
  • Flors: Apareixen a la primavera i són poc cridaneres. Les masculines s’agrupen en aments penjants i són de color groguenc al principi i marró després, mentre que les femenines són de color verdós.
  • Fruit: L’anomenem gla i és un gland marró (quan està madur), cobert per una cúpula d’escates (bràctees) denses. Madura entre octubre i novembre i la seva producció és molt irregular, entre anys i entre individus.
  • Tronc: És recte i cilíndric, amb abundants branques de les quals les principals poden ser molt robustes.
  • Escorça: És llisa i de color gris-bru als individus més joves i cada vegada més rugosa i clivellada amb el pas dels anys.
Alzina
Port de l'alzina
Port de l'alzina. Autoria: Gorka Muñoa (CC BY-NC-ND)
Fulles d'alzina
Fulles d'alzina. Autoria: Herbario Virtual del Dep. Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia (UAB) (CC BY-NC-ND)
Flors femenines d'alzina
Flors femenines d'alzina. Autoria: Miguel Gómez de Aranda (CC BY 3.0)
Calendari fenofases de l'alzina
Fenofase 1
Plena floració de l'alzina
Fenofase 2
Maduració de fruits i llavors de l'alzina
Diapositiva anterior
Diapositiva siguiente

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Himenòpter polinitzant la flor d'una malva comuna. Font: Jose Luís Ordoñez.

Està desapareixent la primavera?

Vivaldi va composar els seus quatre concerts de Les quatre estacions pels voltants de l’any 1721. En aquell moment estava molt clara la separació en quatre blocs